KrachtIg Middel: Netwerkoverleg en Familieberaad
Voor kinderen, jongvolwassenen en voor volwassenen met een verstandelijke of lichamelijke beperking is het belangrijk om de zorg goed te regelen vanuit het netwerk. Familie, kennissen of goede vrienden kunnen een belangrijke rol spelen in ondersteunen van een individu of gezin.
Daarnaast zijn er vaak meerdere partijen betrokken zoals scholen, maatschappelijk werk en diverse zorgleveranciers. Het is dan ook van belang dat er wordt gewerkt met een duidelijk zorgplan vanuit het principe één gezin, één hulpverlener, één zorgplan. Dit kan op verschillende manieren worden vormgegeven: door middel van het netwerkoverleg of het familienetwerkberaad.
Netwerkoverleg
Eén zorgplan betekent dat de zorg zo dichtbij als mogelijk wordt gebracht. In het geval van kinderen en gezinnen wordt er vaak samengewerkt met het ZorgAdviesTeam op scholen en met professionals van andere zorgorganisaties. Bij jongvolwassenen en volwassenen overleggen de verschillende zorginstanties met elkaar en is er één iemand het aanspreekpunt. Belangrijk is dat er vanuit verschillende invalshoeken wordt gekeken welke zorg het beste bij deze persoon past. Hoewel er mogelijk diverse zorgvragen zijn, wordt er één gezamenlijk zorgplan gemaakt. We werken oplossingsgericht. Dit betekent dat er niet alleen aandacht is voor de zorgen en problemen, maar nadrukkelijk ook voor de krachten van een kind/gezin of volwassene. We zoeken naar een oplossing om deze krachten te versterken. Stichting Hulst voor Elkaar speelt daarin vaak een belangrijke rol als aanspreekpunt.
Familienetwerkberaad
Bij het maken van een zorgplan kunnen behalve ouders en kinderen ook andere belangrijke personen uit het eigen netwerk betrokken worden. Een dergelijk overleg wordt een familienetwerkberaad genoemd. Zorgen en krachten worden met elkaar gedeeld en de oplossingen worden samen georganiseerd, zonder tussenkomst van een zorgverlener. Uit de praktijk blijkt dat gezamenlijk hulp inzetten heel positief werkt ook op de langere termijn. De deelnemers aan dit overleg zoeken dus zelf naar de oplossing. Het is wel mogelijk om voor het opzetten en organiseren van een familienetwerkberaad ondersteuning te krijgen vanuit Stichting Hulst voor Elkaar. Neem contact op voor de mogelijkheden!